De er modige, EU-integrationisterne

For en to ugers tid siden sendte Det Økonomiske og Sociale Udvalg en pressemeddelelse ud. Den var modig. I den skrev de om, hvordan Paolo Cecchini med hans rapport beskrev, hvad det ville koste IKKE at gennemføre den europæiske integration og skabelsen af Det Indre Marked.

Nu argumenterer udvalget, der samler arbejdsgivere, foreningsliv, arbejdstagere og lignende, for, at EU skal lave en version af Cecchini-rapporten. Målet er at skaffe politisk opbakning til yderligere EU-integration og et større EU-budget.

Det modige er, at få lige nu taler for yderligere europæisk integration. Jo, der gennemføres nye regler på europæisk plan. Og suverænitet, især på finanspolitikken, overgives til EU. Men begrundelsen er bekæmpelsen af krisen, etc. Få taler højt om behovet for yderligere europæisk integration, fordi integrationen i sig selv er en god ting. Med undtagelse måske af Van Rompuy-rapporten og kommissionsformand Barroso (der da også vækker opsigt), men de taler også begge ind i en retorisk ramme af krisebekæmpelse.

Blandt almindelige borgere – eller politikere der er tættere på borgerne, kunne man drillende sige – forbliver de varme skåltaler for det europæiske fællesskab i lommen. Man lader tingene gå sin gang i stedet. Derfor skal Det Økonomiske og Sociale Udvalg have ros for at spille med helt åbne kort om deres ønsker og visioner.

Flertallet er enige i, at euroens “flawed design” har været med til at forlænge – og måske endda skabe – krisen. Og få kan finde gode argumenter mod yderligere europæisk integration, udover at rette op på skaden.

Fra pressemeddelelsen:

“Contrary to the populist ideas being voiced in certain political quarters in a number of EU countries, current economic problems are not related to excesses in Brussels, but to the fact that European integration is fundamentally incomplete,” said George Dassis, rapporteur for the opinion and president of the EESC Workers Group.

Og her om ønsket om at booste EU-budgettet:

The Member States – under pressure from the financial markets and from new binding institutional rules – seem to be heading for a period of austerity that jeopardises the growth demanded by the financial markets. Faced with this downward spiral, which is reducing people to poverty and destitution, the EESC calls for decisive steps to pool expenditure at European level, thus creating a virtuous circle of growth.

 

Deler du samme oplevelse som mig? Er de fleste, der egentlig ønsker europæisk integration, blevet tavse?

 

Leave a Reply


Switch to our mobile site