Messerschmidts app er godt tænkt – men han blev snydt for en web-app

Med sin forkærlighed for gamle sange, sin gammelkloge korrektioner mindre kloge og sin klassiske hat kan Morten Messerschmidt nogle gange virke… gammeldags. Kollegaen Dan Jørgensen har også i radioprogrammet Europa i Flammer kritiseret ham for stadig at bruge “faxmaskine”.

Men Morten Messerschmidt er god til at bruge de nye medier. Han bruger sin JP-blog godt – havde eksempelvis en markant kampagne mod EU støtte – og er god til at svare på Twitter og Facebook. Han er fremtidens politiker, når det kommer til vælgerdialog.

Det mest opsigtsvækkende, han har lavet på e-fronten, var, da han for fire måneder lancerede sin MesserApp. Var det så pengene og arbejdet værd? Bør andre politikere løbe i hælene på Messerschmidt på app-fronten? Både ja og nej, mener jeg. App’en har klare fordele, men den kunne have været lavet bedre. Han kunne i hvert fald godt have brugt pengene bedre ved at vælge en web-app, vil jeg mene.

App’en blev først lanceret til iPhones operativsystem iOS i juni. Det praktiske arbejde tog tre uger og derefter tog det to uger at få godkendt app’en hos Apple. Det kostede cirka 50.000 kroner, og udvikleren bag er Copenhagen Apps. Siden har Morten Messerschmidt også fået udviklet en Android-app til 25.000 kroner.

Her er funktionerne:

 

 

Jeg stillede nogle få spørgsmål til Morten Messerschmidts assistent, Kristian Wederkinck Olesen, der sidder på Christiansborg: Hvor mange har downloadet den? Hvor mange bruger den jævnligt? Har I udviklingsplaner i øvrigt med den?

Her er emailsvarene fra Kristian Wederkinck Olesen:

Vi kan ikke se hvor mange aktive brugere, der er, men vi hører ofte fra folk, som er glade for at bruge den.

Den er downloadet til iPhone af 1283 og ca .470 på Android.

Vi diskuterer løbende udviklingsplaner med app´en, men vi har intet planlagt lige nu. Men i forbindelse med folkeafstemninger eller valgkamp, vil det være oplagt at udvide nogle af elementerne. Desuden har vi snakket om at få et Twitter-feed på den.

Brugerne er primært Facebook-venner og Twitterfolk, som interesserer sig for politik. Desuden er der en række IT-interesserede, som har testet app´en og tilbagemeldingerne har været gode.

Jeg ved, at der er en række journalister, som også benytter sig af den. Mit indtryk er, at testen har været meget populær og desuden er nyhedssitet populært.

Jeg kan sagtens sende dig nogle tilbagemeldinger, men de fleste har vi fået, når vi har mødt folk og et par enkelte har ringet ind.

Vi er meget tilfredse med resultatet – og det er en perfekt markedsføringsplatform, som folk har på sig hele tiden.

 

Hvad er argumenterne mod en app?

Der er ret få, der er så store fans, at de vil følge en bestemt politiker via deres egen app. Den generelle bruger er for doven til at åbne app’en og vente på at den loader. De vil hellere kigge ud i verden via deres Facebook-app, Twitter-app og så videre – hvor de alligevel følger Morten Messerschmidt. Det er kun trofaste disciple, der alligevel stemmer på Morten Messerschmidt, der bruger den. Derfor kan det nemt blive et echochamber, hvor man råber til sig selv, hvis man har fokus på ens app.

 

Hvad er argumentet for en app?

Alene Morten Messerschmidts tilgang med, at han bliver nødt til at være, hvor vælgerne er – på mobilen – er rigtig.

Derudover er der en chance for, at lead movers – politiske journalister, analytikere, strateger og andre beslutningstagere – vil hente app’en, fordi de følger med i ALT i den politiske verden. Hvis det lykkes Morten Messerschmidt at få denne eksklusive gruppe til at bruge app’en, så er han godt på vej. Jeg er dog kritisk. Jeg har selv hentet app’en, men bruger den ikke. Jeg følger i stedet Messerschmidt på Twitter og Facebook.

Der er desuden en tendens til, at folk i højere grad følger personer, end de følger et parti eller en organisation. Derfor er det fint, at folk kan bruge Morten Messerschmidt som deres vindue ud mod Europa. De identificerer sig med ham og ved, at de får viden og analyser, der gør dem klogere på Europa på en måde, som de er enig i.

Morten Messerschmidt kan desuden udvide app’en, når det bliver valgkamp. Han kan lave debatfora, kommentarer til sine politiske modstandere (et fjendegalleri?), oversigter over de værste ting ved EU, matche mobilens GPS med det næste valgmøde med Messerschmidt i nærheden og lignende.

Det vil især være op til en valgkamp, hvor app’en vil få sin ilddåb. Realistisk set har Morten Messerschmidt ikke vundet meget ved sin app lige nu, hvis man tæller stemmer. Han har måske knyttet sine faste følgere tættere på sig og fået lidt fin medieomtale, ikke andet. Men under en valgkamp eksploderer interessen for EU, og en del vælgere, der er i tvivl om, hvor de skal sætte krydset, vil sikkert hente app’en. Her er der mulighed for at lave interessante elementer, der kan fastholde dem.

Alternativet med en web-app

Jeg mener, at Morten Messerschmidt er blevet dårligt rådgivet, da han fik at vide, at han skulle lave en native app. Som det ser ud nu, så rummer app’en ikke mange interaktive elementer, der retfærdiggør, at der skulle laves en iOS-app. Det betyder samtidig, at Morten Messerschmidt skal bruge ekstra penge, hver gang han vil videreudvikle på hver af de forskellige app-platforme. Hvad hvis Nokia-mobilerne og deres Windows Telephone bliver udbredt? Så skal han igen have penge op af lommen. Det er godt for webudviklerne, men dårligt for Morten (og de skatteborgere, der betaler gildet i sidste ende).

I stedet burde Morten Messerschmidt have lavet en HTML5 web-app, der kan gemmes som bogmærke på forsiden af ens mobil. Den vil sagtens kunne rumme de elementer, som app’en har i dag – selv om den lækre quiz måske vil fungere mindre glidefrit. Fordelen er, at han så kun skal opgradere ét sted og ikke behøver eksempelvis Apples godkendelse. Samtidig ville man kunne tilgå sitet via en helt almindelig pc.

Hvis der er store planer for videreudvikling af app’en med meget interaktive elementer, eksempelvis spil, kan det dog være en god ide med en native app. Men det virker ikke til at være tilfældet.

Note: Jeg har spurgt Copenhagen Apps Martin Boysen, om han ville fortælle om sine tanker om web-app vs. native app. Han har fortalt, han gerne vil svare, men har desværre ikke haft tid endnu. Jeg lægger nyt indlæg på, når svaret er der.

Opdatering fredag klokken 13: Martin Boysen har nu svaret. Se mit nye indlæg her.

Læs mere om web-apps vs. native apps hos det store webbureau Peytz.

 

One Response to “Messerschmidts app er godt tænkt – men han blev snydt for en web-app”

  1. Filip Schwartz Kirkegaard» Blog Archive » Udvikler: Stort potentiale i medlemsaktivering med app Says:

    [...] Filip Schwartz Kirkegaard Blog om EU-politik og Bruxelles « Messerschmidts app er godt tænkt – men han blev snydt for en web-app [...]

Leave a Reply


Switch to our mobile site