Alle vil til Berlin

Hipsternes mekka, Berlin, tiltrækker også folk med jakkesæt og slips.

For nyligt har den EU-kritiske tænketank Open Europe oprettet en afdeling i den tyske hovedstad, mens EU-mediet EUObserver.com har rykket en korrespondent til byen.

I tilfældet EUObserver.com, så var det ikke korrespondenten Valentina Pops eget ønske, der hev hende til Berlin. Det var redaktøren Lisbeth Kirk, der først fik ideen – og Valentina Pop der takkede ja. Foreløbigt har EUObserver.com givet projektet et halvt år – med mulighed for forlængelse.

Jeg ser to interessante tendenser:

1) Der er en generel accept af, at Tyskland er Europas centrum, og at mange EU-beslutninger reelt træffes i Berlin.

2) At EU-debatten vokser. Open Europe er britisk funderet. EUObserver.com er oprindeligt EU-kritisk og støttet af EU-skeptiske partier og har base i Bruxelles – men har nu vokset sig stor nok til at oprette en korrespondentstilling.

Mange vil nok mene, at det er ironisk, at en tænketank, der går ind for at give Storbritannien mere selvstændighed tilbage, opretter en filial i et andet europæisk land. Men nej. Et argument for en stærkere politisk union er netop, at magten så ligger i demokratiske institutioner med base i Bruxelles og ikke de største, mest magtfulde lande, som har så stor betydning, at alle de omgivende lande er nødt til at følge efter. På den måde er Open Europes nye filial måske en anerkendelse af, at de hellere ser, at Europa blive regeret fra Berlin end fra Bruxelles? (pun intended)

Leave a Reply


Switch to our mobile site