Topmødets største journalistiske fejlskud

Det ellers ret anerkendte Euractiv.com havde fredag dén historie, som jeg vil kåre til topmødets største journalistiske fejlskud med hensyn til timing og analyse: Germany floats ‘plan B’ – a budget deal without Britain.

Historien har rigtige elementer i sig, men timingen – fredag middag – var mystisk og virkede malplaceret.

Historien gik ud på, at Tyskland – og deres jurister i Berlin – skulle have analyseret på, hvordan EU-landene kunne blive enige om en ny budgetramme for 2014-2020 uden britisk accept og også reelt overveje denne mulighed som en løsning fredag. Hvis der skete et sammenbrud, ville man arbejde videre i det diplomatiske system og så beslutte den ved næste topmøde på den anden side af nytår.

Angiveligt skulle denne “Plan B” have været udarbejdet for et par uger siden, men Euractiv.com vælger at bringe den midt under bordrunden fredag – på et tidspunkt hvor forhandlingerne endnu ikke er brudt sammen, og hvor alle har talt om, at Storbritannien virker til at have rimelige krav, hvor man godt kan mødes et sted halvvejs.

Det virker helt udelukket, at Tyskland på nuværende tidspunkt skulle have interesse i at skubbe Storbritannien ud af unionen. Det ville nemlig være en reel konsekvens – hvis Storbritannien end ikke har indflydelse på, hvordan EU bruger sine penge, hvorfor skulle Storbritannien så være med i denne udemokratiske forsamling?

Traditionelt set har det primært været Frankrig, der har været trætte af Storbritannien og har ønsket at skabe flere hastigheder, så EU-kernen kunne fortsætte integrationen uden britisk brok. Tyskland har derimod søgt at holde Storbritannien tæt til sig – som modvægt til Frankrig.

Hvorfor skulle Tyskland – der lige nu står med en socialistisk regering, der snakker om protektionisme – støde Storbritannien fra sig?

Dét, der undrer mig, er timingen. Der er ingen tvivl om, at man i både Berlin og alle mulige andre steder, har overvejet, hvordan EU-landene kan gå videre, hvis de stiller urimelige krav. Berlin har sikkert – ligesom alle andre – overvejet forskellige scenarier. Men jeg forventer ikke, at Angela Merkel på noget tidspunkt reelt har ønsket denne løsning. Det viser hendes besøg i Downing Street for nyligt da også.

Da topmødet var ovre, snakker folk (her Independent) da også om Camerkel. Merkozy er længe glemt. Ved topmødets slutning stod Storbritannien sammen med Sverige, Holland, Danmark og Tyskland om at kræve yderligere besparelser.

 

 

 

 

Leave a Reply


Switch to our mobile site