EU-chef kalder Messerschmidts indlæg for røverhistorie

I et noget opsigtsvækkende brev kalder chefen for EU-Kommissionens Repræsentation i Danmark, Jan Høst Schmidt, nu blogindlæg for røverhistorier.

I brevet omtaler han sin kritik som generel. Han hilser samtidig en debat om brug af EU-midler velkommen og afrunder med at opfordre borgere, medier og politikere til at søge information hos EU-institutionerne, når de støder på sager om påstået fråds og svindel med EU-midler.

Men det er klart, at det (blandt andet) er Morten Messerschmidts stribe af blogindlæg, hvor han har sat fokus på fråds og svindel i EU, som falder repræsentationschefen for brystet.

“En del af historierne må betegnes som røverhistorier – langt fra fakta,” skriver chefen i brevet, der er stilet de danske medlemmer af EU-Parlamentet, medlemmerne af Europaudvalget og medier.

Jan Høst Schmidt henviser herefter selv til en historie om et vandrende æsel til 52 millioner (Messerschmidts blogindlæg er her). Sandheden er, siger Jan Høst Schmidt, at de 52 millioner kroner gik til samtlige aktiviteter i 2008 som led i Det Europæiske År for Interkulturel Dialog.

Kritikken bliver ekstra hård, når Jan Høst Schmidt implicerer, at forfatterne bag disse indlæg bruger falske eksempler uden fra Danmark, fordi de ikke vækker modkritik i samme omfang, som hvis det var danske eksempler.

“Næsten samtlige historier vedrører brugen af EU-midler udenfor Danmark. Kun yderst sjældent nævnes danske projekter, som f.eks. den i det øvrige Europa navnkundige skihopbakke på Bornholm. Det skyldes formodentlig, at påstande om danske projekter ofte vil blive mødt med begrundelser og at løse påstande vil blive modsagt,” skriver Jan Høst Schmidt.

En anden kritik er, at indlæggene undlader at fortælle om de bagvedliggende politikker og årsager til, at EU uddeler støtte.

Jan Høst nævner ikke selv eksempler, men jeg har selv tidligere studset over, at Messerschmidt kritiserede EU-støtte til en teatertrup i Storbritannien, når sandheden var (afslørede en hurtig internetsøgning), at EU støttede, at den britiske trup kunne samarbejde med andre teatertrupper i Europa.

Den britiske presse er kendt for ofte at bringe EU-historier, der ligger langt fra virkeligheden. Ovre på de britiske øer har EU-Kommissionen derfor oprettet en blog, hvor de jævnligt gendrager fejlagtige påstande i pressen om EU. Den danske repræsentation har ikke haft en sådan blog. Det er interessant at se, om de skulle oprette en.

Anne E. Jensen, Venstre-parlamentariker, har også kritiseret Messerschmidts kampagne og påpeget, at historierne mestendels stammer fra et gammelt blogindlæg fra Open Europe. Dengang opfordrede hun Kommissionens danske kontor til at imødegå misinformation.

“Jeg synes, vi har så store problemer at løse i fællesskab i EU, at det er skammeligt, hvis misinformation skal sætte dagsordenen for EU-debatten i Danmark. I UK har det lokale EU-kommissionskontor en fast spalte, der afliver EU-myter. Det ville være velgørende, hvis det danske informationskontors højtbetalte medarbejdere tilsvarende ville nedlade sig til at sætte tingene på plads,” skrev hun i sit ugebrev i september.

Læs brevet fra Jan Høst Schmidt her.

Redigeret onsdag aften: Efter en diskussion på Facebook, om hvorvidt Jan Høst Schmidts kritik kan konkluderes at være affødt af Morten Messershmidts indlæg, har jeg redigeret en anelse i teksten, så det fremgår klart, at Jan Høst Schmidts bemærkninger var generelle. Jeg har dog beholdt rubrikken samt formuleringen:  ”Men det er klart, at det (blandt andet) er Morten Messerschmidts stribe af blogindlæg, hvor han har sat fokus på fråds og svindel i EU, som falder repræsentationschefen for brystet.”

En anden rejste på Facebook diskussionen om, hvorvidt EU-institutionerne selv skal bruge deres ressourcer (og dermed skatteborgerkroner) på at imødegå falske påstande. Denne person mente, at det kan de godt, men kun hvis de i så fald også kritiserede EU-tilhængernes falske påstande. Det er en interessant debat.

3 Responses to “EU-chef kalder Messerschmidts indlæg for røverhistorie”

 1. Andreas M Says:

  Av av av. Det er jo ren EU-soap. Nogen skulle lave en tv-serie…

 2. Peter L Says:

  På tide JHS bider fra sig. Synes en blog med faktuelle og neutrale modsvar til Messerschmidt & Co’s propagandamaskine lyder som en glimrende idé!

 3. Morten Rasmussen Says:

  @Peter L

  Måske var det på tide at JHS bed fra sig og besvarrede denne bog: http://archive.org/details/European_Union_corrupted_power_system

  - at han besvarrede hvorfor der er forskel mellem kommisionens budget, når de lukker et regnskabsår, og når de åbner det næste.

  Måske skulle han også besvarre hvorfor EU ikke har haft et godkendt regnskab i den interne revision for 18. år i træk. Hvorfor 3,9% af EU’s budget sidste år blev udbetalt ‘fejlagtigt’ og hvorfor man ikke kan genindrive pengene.
  http://fullfact.org/factchecks/has_eu_budget_rejected_auditors_18_years-28593

  En røverhistorie, det er det helt sikkert…

Leave a Reply


Switch to our mobile site